Den schweiziska arbetsmarknaden är superhet varför XLNT Switzerland, en del av XLNT Recruitment Group har specialiserar sig på att hjälpa schweiziska företag att anställa IT-talanger från Sverige. Med mer än 20 års erfarenhet inom IT, teknik och teknik anses vi vara specialister inom detta område på marknaden.
Eftersom både Schweiz och Sverige är verksamma inom högteknologiska områden och sektorer strävar båda länderna ständigt efter att förnya och förbättra sina utvecklings- och produktionssystem för att upprätthålla en hög nivå på sin inhemska industriella bas. För att behålla denna position är tillgång till kompetens avgörande. Således kan svenskt kunnande och IT-talang vara av stort värde för schweiziska företag.
Schweiz har som Sverige ett mycket stort behov av IT-kompetens vilket lockar svenska IT-talanger med miljonlöner.
Stora IT-jättar som tex Microsoft, Google, Facebook och Apple har startat upp verksamhet i Zürich och lockar utvecklare från hela Europa med löner som nästan når lönenivåer i Silicon Valley dvs 5-6 ggr högre än svenska löner.
Med tillgång till utmärkt sjukvård, en väl fungerande offentlig sektor, bland de högsta lönerna i Europa och goda karriärmöjligheter lockar allt fler svenskar att söka sig till det lilla alplandet.
Schweiz har länge lockat människor och företag med sina vackra miljöer, fina skidåkning och låga skatter. Nu är förutsättningarna bättre än någonsin för de som är beredda att ta steget att flytta till Schweiz som rankas som ett av de bästa länderna i världen att bo och arbeta i är tillsammans med Sverige det mest innovativa landet i världen.
Schweiz är inte ett medlemsland i EU eller EES, vilket kan skapa problem för svenskar. Men det är lättare att få stanna i landet för den som har en arbetsmöjlighet, eftersom Schweiz har avtal med EU som gör det lättare för EU-medborgare att flytta till landet för att jobba.
Detta medför att du kan åka till Schweiz och stanna i tre månader under loppet av ett halvår utan att behöva fylla i några papper. Det enda som krävs är att du har ett giltigt pass som anger att du är en svensk medborgare.
Om du däremot vill stanna i Schweiz långsiktigt och arbeta måste du ansöka om uppehållstillstånd i kommunen som du planerar att bosätta dig i. Det gör man enklast genom att ta kontakt med de lokala myndigheterna.
Schweiz har i jämförelse med övriga länder i Europa höga reallöner och relativt lågt skattetryck.
Löneläget för IT-kompetens i Schweiz är fem till sex gånger högre än i Sverige vilket lockar fler svenskar att jobba och bo i Schweiz.
Det schweiziska skattesystemet kan vara lite komplicerat, särskilt om du är ny i landet.
Den schweiziska federala konstitutionen reglerar skatterna i Schweiz. Vissa skatter fastställs och administreras av den federala regeringen, och andra lämnas till de enskilda kantonerna. Det finns fyra nivåer av schweiziska skattemyndigheter: federala, kantonala, kommunala och kyrkan. På internationell nivå är skatterna i Schweiz ganska måttliga, även om det finns betydande skillnader i skattesatser mellan de olika kantonerna och kommunerna.
Boendekostnaden varierar och är oftast högre i större och lägre på mindre orter. Boendeformer som t.ex hyresrätt är betydligt vanligare än i Sverige och även om det är dyrt så är hyresmarknaden ganska rörlig och dynamisk. Förstahandskontrakt på hyresrätter är svårtillgängliga och det vanligaste alternativet för utlänningar som kommer och arbetar i landet är att bo i andra hand.
Schweiz består av både storstad och landsbygd. Om du bor i en stad som huvudstaden Bern eller den största staden Zürich kommer du att se skyskrapor och glasbyggnader som i vilken storstad som helst.
Priserna på boende varierar beroende på om du väljer att slå dig ned i en storstad eller inte. Inne i de större städerna eller huvudstaden Bern så brukar hyrorna vara relativt höga. Ett tips är då att man söker boende i någon av förorterna i stället.
Väljer du att bosätta dig i Alperna men samtidigt vill hålla nere på boendekostnaderna så är ett alternativ att söka sig lite utanför de typiska turistorterna. Trots att hyrorna är höga i landet så är som sagt även lönerna höga, samtidigt som skatten är låg. Detta gör så att det hela jämnar ut sig.
Majoriteten i Schweiz talar tyska och två tredjedelar av landet har tyska som sitt modersmål. Det näst största språket som talas i Schweiz är franska och i vissa delar förekommer italienska. Med bas av landets centrala läge samt mångspråkighet har många internationella företag och turister hittat hit.
Detta resulterar i att engelskan är ett språk som de flesta i Schweiz behärskar väl. Vill du lägga mer krut på ett av språken som talas så är tyskan att rekommendera.
Eftersom tusentals svenskar har bosätt sig i Schweiz finns det här gott om organisationer som hjälper svenskar i landet. En av dem är Svenska klubben som framför allt har sin verksamhet i Lausanne och Geneve. De för samman svenskar som bor i landet och som undrar över praktiska frågor eller som vill hitta någon att fira svenska högtider med. Även föreläsningar och filmvisningar med svenskt tema arrangeras med jämna mellanrum.
Länk till Svenska Klubben svenska-klubben.ch
Schweiziska företag har bett XLNT Switzerland om hjälp att hitta svensk IT-kompetens varför vi nu aktivt söker efter kompetens inom IT-området. Fyll i en intresseanmälan så återkommer vi med erbjudanden när vi hittar en bra match med ett Schweiziskt bolag.
Fyll i intresseanmälan där du anger din kompetens och vilken roll du söker. Di laddar upp din CV i samma formulär.
Kontakt
Åke Pihlanen
Headhunter
+46 70 620 28 20
ake@xlnt.se